Dah lama rasanya nak update pasal menu Mee
Bandung, asyik tak sempat jer....meh, saya bagi resepi Mee Bandung….saya
merupakan pengemar Mee Bandung, nak cari resepi ni agak susah sbb bila tanya en
google banyak lak resepi mee bandung
yang keluar, so saya pilihla resepi yang dekat dihati….thnks pada blog www.azlitamasammanis.com, sebab saya
rasa menu yang dikongsi tu dekat dihati saya dan saya cuma ubahsuai sedikit
resepi bagi memenuhi citarasa saya
sekeluarga .....Selamat Mencuba!!!!!!
MEE BANDUNG
Bahan-Bahan:
5 ~ 6 ulas bawang merah - dikisar
3 ulas bawang putih - dikisar10 tangkai cili kering ~ dipotong, rendam hingga lembut dan dikisar
segenggam kacang tanah ~ digoreng dan dikisar halus
1 paket udang kering (2 sudu besar) ~ dikisar
300 gram daging ~ potong nipis (boleh guna daging ayam bagi yang tidak suka daging)
sedikit udang segar
sedikit sotong segar
4 biji telur
6 sudu sos cili (Life)
Sedikit minyak masak ~ utk menumis
Garam secukup rasa
1 sudu besar gula
2 sudu tepung jagung
air secukupnya
1 batang lobak merah – dihiris
1 paket bunga jagung – dibelah dan dipotong dua
1 ikat sawi ~ dicelur
2 bungkus mee kuning ~ dicelur
limau kasturi
daun sup
Tambahan:
Tauhu goreng
bawang goreng
Cili jeruk
Cara-cara:
Panaskan sedikit minyak, dan tumiskan kesemua bahan-bahan yg telah dimesin sehingga naik baunya. (bawang merah + bawang putih + cili kering + udang kering)
Masukkan 3 mangkuk air
bersama daging (yang telah direbus terlebih dahulu)
Setelah beberapa minit, masukkan sos cili, garam & gula secukup rasa.
Kacau rata semua bahan dan masukkan hirisan lobak merah dan bunga jagung.
Setelah beberapa minit, masukkan sos cili, garam & gula secukup rasa.
Kacau rata semua bahan dan masukkan hirisan lobak merah dan bunga jagung.
Masukkan udang dan
sotong ke dalam kuah tersebut. Masukkan bancuhan tepung jagung, kacang tanah
yang telah dikisar dan sayur sawi. Pecahkan telur sebiji demi sebiji ke dalam
periuk dan perlahan kan api dapur. Biarkan sehingga telur masak
Setelah telur masak, tutup api dapur. Mee kuning tadi celurkan dengan air panas.
Setelah telur masak, tutup api dapur. Mee kuning tadi celurkan dengan air panas.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan