Selasa, 14 November 2017

Eat Clean: Aktiviti Membeli & Belah

Antara barang2 yang lulus untuk Projek "Eat Clean"...Jenuh mama twin shopping, dari satu supermarket ke supermarket yang lain sebab tak semua supermarket ada barang-barang ni....lagi satu kekadang kita pernah jumpa barang-barang ni tapi kita pandang sepi jer....tapi sebenarnya barang-barang itu la yang bagus untuk kita...hahahhaa
Bila dah tua-tua camni baru nak ada kesedaran bab-bab pemakanan....tapi bak kata kawan mama twin, jangala drastic sgt takut badan kita tak leh terima yela dari peminum teh tarik tegar terus berhenti mesti badan kita tak leh terima...contoh kalo sebelum ni satu hari minum 2 cawan teh tarik, bila nak start Eat Clean kurangkanlah jadi secawan sehari...lepastu perlahan-lahan tinggalkan....inshaAllah bole, cuma yang bagusnya Eat Clean ni kita still leh amik kabohidrat....tapi bersukat....nnti mama twin share portion yang sepatutnya diambil semasa Eat Clean...kita orang Malaysia ni mungkin susah nak Eat Clean sangat sebab banyak factor tapi yang penting kita leh control...makan dan minum secara bersederhana, apa yang mama twin perasan mana2 diet pun kita kena minum air masak yang cukup...setiap 25kg badan kita, kita ambil 1 liter air...kalo berat mama twin 50kg, mamatwin kena minum 2 liter air....2 liter tu termasuk (green tea/air lemon - tanpa gula)...
Dalam islam pun kita disarankan supaya bersederhana dalam segala hal....okla nnti mama twin sambung cite bab2 Eat Clean ni.....




Khamis, 2 November 2017

Permulaan Baru Untuk Berubah......

😊Assalamualaikum semua....

Journey baru mama twin...Eat Clean InshaAllah!!
Bila umur 36 tahun baru nak ada kesedaran......inshaAllah masih ada waktu untuk berubah ke arah kebaikan.....dalam hidup ini tiada istillah lewat, apa2pun pokok pangkalnya pada hati dan sikap....untuk berubah ataupun tidak.....nnti mama twin share perjalanan mama twin untuk Eat Clean (walaupun tidak 100%)....
Mama twin pun baru start mengenali apa itu Eat Clean, sekarang ni mama twin sedang belajar bagaimana untuk Eat Clean....benda baru ni, kekadang sukar untuk kita serapkan pada diri kita sendiri....kalo diri sendiri pun makan masa untuk terima apatah lagi untuk kita sebarkan dan serapkan pada orang disekeliling kita.....Bayangkan bertahun hidup dengan makan apa adanya, tetiba nak terus Eat Clean...mungkin agak sukar tapi mama twin cuba yang terbaik....Eat Clean ni bukan untuk kurus jer tapi untuk menjaga kesihatan...almaklumla mama twin sekarang dah berusia (hahaha) kena banyak benda jaga, lagipun twin masih kecil...dan target mama twin nak sihat & kalo dapat berat badan macam dulu2 itu bonus....hihihi lagipun lama lagi mama twin nak pencen, ada 22 tahun lagi!!!!!!!!!!!!!!!! doakan mama twin erk....
Nanti mama twin share erk Journey Eat Clean Mama Twin....(doakan mama twin rajin update blog ni)


















Ahad, 11 Jun 2017

Blog Bersawang 😝😝

Assalamualaikum & Salam Ramadhan....
Dah lama rasanya xupdate blog ni πŸ˜…πŸ˜… bersarang blog ni, macam2 yg dah berubah utk  tahun 2017 ni....twin pun kami dah hantar pergi sekolah πŸ™ˆπŸ™ˆ nnti saya cite pasal twin di sekolah baru, persekitaran baru dan kawan2 baru....Rutin saya seperti biasa, mama kpd twin yg sedang aktif meneroka, isteri kpd Dr Mohamad Nasir bin Mat Arip, seorang pekerja kerajaan  "Saya Menurut Perintah".......πŸ˜‰ Kkdg terasa pantasnya masa berlalu, pejam celik pejam celik twin semakin mmbesar, dah 3 tahun dah....dan saya semakin tuaπŸ˜…πŸ˜… banyak yg saya belajar  untuk menjadi seorang mama yg terbaik😍😍 biarpun kkdg terlepas gak  amarah  tu 😫😫 saya hanya manusia biasa yg masih belajar untuk menjadi yg terbaik πŸ€“πŸ€“ rupa2nya bukan mudah seperti yg saya sangka πŸ˜”πŸ˜”

Pencaturan hidup di atas sehelai kertas mmg mudah tp pada realitinya ia memerlukan ketahanan mental, fizikal dan emosi 😜😜 baru saya faham sekarang kenapa Syurga seorang anak di bawah tapak kaki Ibu nya πŸ˜‰πŸ˜‰ bila ada anak ni secara tidak langsung ia mengubah diri saya 100%, apa yg saya buat fokusnya adalah untuk mereka, jarang fikir untuk diri sendiri...mahu beri yg terbaik pada mereka, tidak semua kemahuan anak2 saya dan Suami penuhi πŸ˜…πŸ˜… biarpun berkemampuan kerana pendekatan kami pada mereka adalah bersederhana πŸ™ˆπŸ™ˆ Kami mahu ajar mereka bahawa dalam dunia ni xsemua apa yg kita mahu dan harapkan kita akan dapat πŸ˜‰πŸ˜‰ biarpun mereka baru 3 tahun kami mahu mereka belajar ttg erti sebuah kehidupan, belajar untuk berkongsi, belajar untuk berusaha Kalo mahu kan sesuatu, belajar untuk bertolak ansur dan yang paling penting belajar untuk sabar πŸ˜‰πŸ˜‰

Minat saya dalam masakan masih tegar seperti dulu, nanti saya kongsi resepi2 yg saya kena pada tekak saya sekuarga 😜😜 kkdg bila kita upload gambar masakan dalam fb atau IG bukan sebab Nak menunjuk tapi sebab Nak beri inspirasi kpd org lain yg sesibuk mana pun Kita yg penting airtangan kita tu utk Suami dan anak2....😘😘

Doakan saya diberi kerajinan untk update blog kesayangan saya ni πŸ˜‰πŸ˜‰


Salam 17 Ramadhan
Mama Twin 😍😍


Selasa, 22 November 2016

Farm In The City Seri Kembangan

Setiap kali hujung minggu setiap kali tule mama ngn papa pening...almaklumla nak menyediakan aktiviti utk twin kami....minggu ni kami pilih Farm In The City di Seri Kembangan Selangor.....
 
Seawal pagi kami sampai, takut ramai org lak nnti....kawan2 pesan kalo nak pegi ke sini kena dating awal kalo xjenuh nak parking kereta......
Ini serba sedikit pasal waktu operasi dan tiket masuk ke Farm In The City......

We are ready for the weekend!!
Operation Hour :
Weekdays : 10:00 AM to 6:00 PM
Weekends / Public / School Holiday : 9:30 AM to 6:00PM...
Closed every Tuesday except school holidays & public holidays.

Normal Rate:
RM48.00 per adult
RM38.00 per child
MYKad Discount Rate:
RM32.00 per adult
RM27.00 per child
*Child denotes below 11 years old
**Child below 90cm in height is FOC.
***Senior Citizen above 60 years old will enjoy child rate.
Family Package is at RM116 for 2 adults and 2 children below 11 years old.
Package Includes:
- 2 souvenir gift
- 1 box of animal feed
- 2 Complimentary Child Ticket to KL Tower Mini Zoo
- 2 certificate for children.
See You !!!























































































Bila lihat anak2 happy kita mama dan papa pun turut happy gak......harapan mama papa agar kalian tahu mama dan papa sangat sayang kalian berdua....semoga terus membesar menjadi anak soleh.....Berjaya dunia akhirat