Rabu, 23 Mac 2016

AirTangan: Nasi Kerabu

Masak memang kegemaran saya, xtau sejak  bila tapi sekarang ni nampak lagi happy bila masak, ditambahpula my twin dah pandai makan dan pandai cakap sedap.....so, bertambah excited la saya nak masak macam2 menu....dan yang paling penting saya nak cabar diri saya untuk masak makanan negeri lain pula......kali ni saya mencuba memasak Nasi Kerabu....mengikut resepi dibawah....
 
RESEPI NASI
 

Masak nasi menggunakan pewarna biru + daun limau purut yang dicarik-carik + daun pandan.

·         Guna beras biasa sahaja.
 

RESEPI SAMBAL TUMIS BUDU

 

Bahan-bahan:
5 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1 inci halia*
Secekak cili kering*
3 batang serai – dititik
1 asam keeping
2 santan pekat
1 kpg gula Melaka
5 camca besar sudu budu (ikut selera masing2)
Garam & gula – secukup rasa)
 
Cara-Cara
1.    Kisar bahan bertanda *
2.    Tumis bahan yang dikisar sehingga masak & naik bau
3.    Masukkan santan
4.    Kemudiaan masukkan serai, asam keeping, gula Melaka dan budu
5.    Masak sehingga pecah minyak
6.    Masukkan garam & gula secukup rasa.

 

RESEPI SAMBAL KELAPA

 

Bahan-bahan

3 – 5 ekor ikan selayang – direbus & dicarik isi
3 ulas bawang merah*
1 ulas bawang putih*
2 batang serai*
1 inci halia*
½ biji kelapa parut – disangai tanpa minyak
Garam & Gula
 
Cara-cara
Kisar bahan yang bertanda*. Kemudiaan masak tanpa minyak diatas kuali sehingga air kering. Tumbukkan halus kelapa parut yang disangai tadi dan satukan kesemua bahan dan gaul sehingga bercampur sebati dan tambahkan garam & gula secukup rasa.
 
RESEPI SOLOK LADA
 

Bahan-bahan
3 - 5 ekor ikan selayang (lg banyak ikan lagi best)
Lada hijau – dibelah dua
½ biji kelapa parut
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1 cawan santan cair
1 biji asam limau
Garam & gula

Cara-cara
1.     carikkan isi ikan mentah
2.     tumbukkan bawang merah & bawang putih bersama isi ikan yang dicarik tadi
3.     kemudian tumbuk bersama kelapa parut
4.     tambah garam & gula secukup rasa
5.     perahkan asam limau
6.     gaul hingga sebati
7.     sumbat isi solok ke dalam lada yang dibelah tengah
8.     susun di dalam periuk(periuk dialas dengan daun pandan)
9.     masukkan santan cair dan masak sehingga santan kering. Tutup api. (Hati-hati jangan sampai hangit)

 
RESEPI BUDU

Budu + Cili Padi Potong + Perahan Asam Limau

















Ulam-ulaman
kacang botor
Timun
Daun Kesum
Daun Selasih
kacang Panjang
Bunga kantan

OPTIONAL :

Ayam Goreng & Ikan Goreng




Telur Masin
 
 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan