Masak memang kegemaran saya, xtau sejak bila tapi sekarang ni nampak lagi happy bila masak, ditambahpula my twin dah pandai makan dan pandai cakap sedap.....so, bertambah excited la saya nak masak macam2 menu....dan yang paling penting saya nak cabar diri saya untuk masak makanan negeri lain pula......kali ni saya mencuba memasak Nasi Kerabu....mengikut resepi dibawah....
RESEPI NASI
Masak
nasi menggunakan pewarna biru + daun limau purut yang dicarik-carik + daun
pandan.
·
Guna
beras biasa sahaja.
RESEPI SAMBAL TUMIS BUDU
Bahan-bahan:
5 ulas
bawang merah*
2 ulas
bawang putih*
1 inci
halia*
Secekak
cili kering*
3
batang serai – dititik
1 asam
keeping
2
santan pekat
1 kpg
gula Melaka
5 camca
besar sudu budu (ikut selera masing2)
Garam
& gula – secukup rasa)
Cara-Cara
1.
Kisar
bahan bertanda *
2. Tumis bahan yang
dikisar sehingga masak & naik bau
3. Masukkan santan
4. Kemudiaan masukkan serai,
asam keeping, gula Melaka dan budu
5. Masak sehingga pecah
minyak
6.
Masukkan
garam & gula secukup rasa.
RESEPI SAMBAL KELAPA
3 – 5
ekor ikan selayang – direbus & dicarik isi
3 ulas
bawang merah*
1 ulas
bawang putih*
2
batang serai*
1 inci
halia*
½ biji
kelapa parut – disangai tanpa minyak
Garam
& Gula
Cara-cara
Kisar
bahan yang bertanda*. Kemudiaan masak tanpa minyak diatas kuali sehingga air
kering. Tumbukkan halus kelapa parut yang disangai tadi dan satukan kesemua
bahan dan gaul sehingga bercampur sebati dan tambahkan garam & gula secukup
rasa.
RESEPI SOLOK LADA
Bahan-bahan
3 - 5
ekor ikan selayang (lg banyak ikan lagi best)
Lada hijau – dibelah dua
½ biji kelapa parut
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1 cawan santan cair
1 biji asam limau
Garam & gula
Cara-cara
1. carikkan isi ikan mentah
2. tumbukkan bawang merah & bawang putih bersama isi ikan yang dicarik tadi
3. kemudian tumbuk bersama kelapa parut
4. tambah garam & gula secukup rasa
5. perahkan asam limau
6. gaul hingga sebati
7. sumbat isi solok ke dalam lada yang dibelah tengah
8. susun di dalam periuk(periuk dialas dengan daun pandan)
9. masukkan santan cair dan masak sehingga santan kering. Tutup api. (Hati-hati jangan sampai hangit)
Lada hijau – dibelah dua
½ biji kelapa parut
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1 cawan santan cair
1 biji asam limau
Garam & gula
Cara-cara
1. carikkan isi ikan mentah
2. tumbukkan bawang merah & bawang putih bersama isi ikan yang dicarik tadi
3. kemudian tumbuk bersama kelapa parut
4. tambah garam & gula secukup rasa
5. perahkan asam limau
6. gaul hingga sebati
7. sumbat isi solok ke dalam lada yang dibelah tengah
8. susun di dalam periuk(periuk dialas dengan daun pandan)
9. masukkan santan cair dan masak sehingga santan kering. Tutup api. (Hati-hati jangan sampai hangit)
RESEPI
BUDU
Budu + Cili Padi Potong + Perahan Asam Limau
Ayam Goreng & Ikan Goreng |
Telur Masin |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan