Talam Berlauk
oleh: Blog Azie Kitchen
Bahan bahan:
Utk bahagian bawah:
3 cawan tepung gandum200 ml santan cap Ayam/1 cawan santan segar pekat
4 cawan air atau santan cair
1 sudu kecil serbuk lada sulah
1 biji telur ayam
1 sudu kecil gula
2 sudu kecil garam atau secukup rasa
Satukan semua bahan dan blend. Tapis dan tuang ke dalam bekas. Ketepikan. Asingkan 1/4 cawan.
Untuk Lauk:
200 gram udang saiz kecil
8 ulas bawang merah2 ulas bawang putih
1 sudu besar udang kering (ditumbuk)
2 biji cili merah
Sedikit daun sup dan daun bawang
Sedikit serbuk lada sulah
1/4 sudu kecil gula
1/2 sudu kecil garam
Sedikit minyak utk menggoreng + 1 sudu besar minyak sapi
Hiris halus bawang merah, bawang putih, cili merah, daun sup dan daun bawang. Udang kering ditumbuk halus. Goreng bawang merah dan bawang putih hingga kuning keemasan, angkat. Kemudian masukkan udang kering. Setelah naik bau dan garing, masukkan udang hidup yg dibuang kulit diikuti dgn cili merah. Bubuh sedikit serbuk lada sulah, sedikit gula dan garam secukup rasa. Bila udang sudah masak, tutup api dan masukkan bawang yang digoreng tadi bersama daun sup dan daun bawang dan gaul rata. Ketepikan.
Tuang adunan bahagian bawah ke dalam bekas yang disapu sedikit minyak.
Kukus selama lebih kurang 15 minit.
Kemudian buka dan
tabur bahan lauk yg telah digoreng tadi dan ratakan. Titiskan tepung yg diasing
tadi sedikit demi sedikit ke atas permukaan lauk tadi untuk
melekatkannya.
Kemudian sambung mengukus selama 45 minit
lagi. Guna bekas kecil, saya cuma kukus lagi 20 minit. Setelah sejuk, baru
dipotong dan bolehlah dihidangkan. Selamat Mencuba..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan