Selasa, 12 April 2016

Airtangan: Sambal Sotong


Hari ni nak syer resepi sambal sotong yang menjadi igauan ahli keluarga saya…menu ni simple jer, bak kata orang tutup mata pun leh masak. Sambal sotong ni sedap makan nasi putih panas2 ditambahpula ada masak lemak nanas ikan kering….perghh mertua lalu sebelah tak nampak, mcm saya suka masak Sambal Sotong ni dengan Nasi Lemak…lengkap rasanya hidangan Nasi Lemak tu. Meh try my resepi Sambal Sotong…..
 
 
Bahan bahan:
 
10 ekor sotong
20 biji cili kering
2 ulas bawang merah (besar)
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar (Holland) - hiris bulat
3 3 sudu besar Sos cili Life
Garam
Gula
 
Cara cara:
 
Kisar cili dan bawang bawang. Tumis bahan kisar dengan api perlahan sehingga cili benar benar garing. 
Masukkan sos cili, gula dan kacau lagi sehingga garing dan keluar minyak. Kemudian masukkan sotong yang telah ditos hingga kering. 
Akhir sekali, masukkan garam dan masak sehingga air sotong menjadi kering. Masukkan bawang besar dan tutup api apabila bawang layu dan sambal kembali kering serta pecah minyak.  Siap!!! Selamat Menjamu Selera....

 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan