Isnin, 11 April 2016

Airtangan: Sagu Gula Melaka

Bahan bahan:

1 cawan sagu
2 ½ cawan air panas
Garam sikit
Daun pandan
Gula Melaka
Susu cair @ Santan

Cara cara:
  1. Masukkan 2 ½ cawan air panas dalam periuk, kemudian masukkan biji sagu, masak dengan api sederhana sambil dikacau selalu. Masak hingga biji sagu kembang dan jernih (tiada lagi biji2 sagu bewarna putih). Tapis dan bilas dibawah air paip untuk membuang kanji sagu. 
  2. Kemudian masukkan ke dalam acuan kegemaran anda. Masukkan dalam acuan kegemaran. Isi penuh2, buat hingga siap dan simpan dalam peti sejuk hingga sagu kental (kurang lebih 30 minit). 
  3. Keluarkan dari acuan (longgarkan tepi2nya dengan hujung pisau) dan letak dalam mangkuk sesuai. Tuang susu cair@santan secukupnya dan curah sedikit sirap gula melaka atasnya, hidangkan untuk pencuci mulut. Sedap dimakan sejuk.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan