1 cawan sagu
2 ½ cawan air panas
Garam sikit
Daun pandan
Gula Melaka
Susu cair @ Santan
Cara cara:
- Masukkan
2 ½ cawan air panas dalam periuk, kemudian masukkan biji sagu, masak
dengan api sederhana sambil dikacau selalu. Masak hingga biji sagu kembang
dan jernih (tiada lagi biji2 sagu bewarna putih). Tapis dan bilas dibawah
air paip untuk membuang kanji sagu.
- Kemudian
masukkan ke dalam acuan kegemaran anda. Masukkan dalam acuan kegemaran.
Isi penuh2, buat hingga siap dan simpan dalam peti sejuk hingga sagu
kental (kurang lebih 30 minit).
- Keluarkan dari acuan (longgarkan tepi2nya dengan hujung pisau) dan
letak dalam mangkuk sesuai. Tuang susu cair@santan secukupnya dan curah
sedikit sirap gula melaka atasnya, hidangkan untuk pencuci mulut. Sedap
dimakan sejuk.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan