Ahad, 12 Jun 2016

Iftar Hari Pertama


Asslamualaikum  dan Salam Ramadhan.....
 
Menu Hari Pertama Berpuasa.......
Resepi Nasi Hujan Panas

Resepi Oleh : Pak Engku
Rujukan : Resepi Kenduri Khawin
Blog: azlitamasammanis

Sukatan dari Pak Engku agak banyak, ita dah kurangkan untuk hidangan ita yang tak berapa ramai ni.

3 cawan beras Basmathi ~ rendam dahulu 20 minit kemudian cuci dan toskan
1 sudu besar minyak sapi
1 sudu besar butter
2 1/2 cawan air
1 cawan susu cair
pewarna merah, hijau dan kuning telur
10 gm bawang goreng
garam secukup rasa

Rempah tumis
1 kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
4 biji cengkih
3 biji pelaga
1 helai daun pandan di simpul

Bahan ini di goreng tanpa minyak boleh juga jika ingin di bakar dahulu
10 gm badam
10 gm kismis
10 gm gajus

Bahan Kisar
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inc halia


Cara-cara:
Panaskan minyak sapi dan butter
Tumiskan bahan tumis dan daun pandan hingga terbit bau yang harum
Masukkan bahan kisar dan masak hingga terbit minyak
Tambahkan susu cair, air dan garam secukup rasa
Kacau rata
Masukkan nasi
Kemudian masukkan badam, gajus dan kismis
Gaul rata
Tutup periuk nasi dan tanak nasi seperti biasa
Bila nasi dah masak, ambil chopstik dan lubang-lubangkan
Masukkan sedikit pewarna didalam setiap lubang
Tutup semula periuk nasi dan biarkan ia meresap sebentar
Kemudian gemburkan nasi rata
Sedia di hidangkan bersama lauk - pauk yang sesuai
Resepi Acar Timun Lobak

Acar Timun Mentah
Oleh: Azie Kitchen

Bahan bahan:
Timun
Karot
Cili merah
Bawang besar
1 sudu cuka makan
gula pasir
Garam

Masukkan cuka, gula dan  garam dan dikacau hingga hancur. Masukkan bawang besar yang dihiris, cili merah dan karot yang dihiris halus. Akhir sekali masukkan timun dan sesuaikan rasa.


Resepi Telur Kurma

BAHAN-BAHAN:
3 biji telur | direbus
300 gm rempah kurma
125 ml air
60 ml santan
3 biji kentang | dipotong dadu
Minyak untuk menumis
 
(A)
5 kuntum bunga lawang
5 biji buah pelaga
1 batang kulit kayu manis
 
(B)
7 ulas bawang merah | dikisar
5 ulas bawang putih | dikisar
2 cm halia | dikisar
  
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan A sehingga berbau harum.
2. Kemudian masukkan bahan B dan tumis lagi sehingga naik bau.
3. Setelah itu masukkan rempah kurma dan tumis sehingga wangi .
4. Masukkan air dan kentang, biarkan sehingga kentang empuk.
5. Kemudian masukkan santan dan telur rebus, biarkan 15 minit dan sedia untuk dihidangkan.
Resepi Ayam Masak Merah
 
Bahan bahan:
1 ekor ayam - lumur garam + kunyit & goreng separuh masak.
2 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
2 sudu besar sos cili
60 ml santan
250 ml air
3 biji tomato - belah 4
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa - saya tambah
Minyak utk menumis
Kacang peas - opsyenal
 
Bahan bahan kisar halus:
4 biji bawang besar
5 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
2 cm halia
15 - 20 tangkai cili kering - rebus sebentar dan kisar
 
Bahan bahan hiris:
3 biji bawang besar - lagi sedap bwg holland
5 ulas bawang putih
2 cm halia - hiris jadi 3 keping
 
Cara cara:
 
Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan hirisan sampai layu. Kemudian masukkan bahan kisar dan gaul rata.
Lepas tu masukkan cili kering yang dikisar dan sos cili. Tumis sampai pecah minyak.
 Bila dah pecah minyak, masukkan ayam yang digoreng separuh masak tadi. Jika digoreng garing, ayam akan menjadi liat. Dikacau rata dan biarkan seketika.
Kemudian masukkan air mengikut banyak mana kuah yang disukai. Lepas tu masukkan santan untuk memekatkan kuah mengikut yang disukai.
Jika suka, boleh masukkan kacang peas, sebelum ditutup api dan sedia untuk dihidangkan bersama nasi minyak, nasi briyani atau nasi tomato.
 

Jus Tembikai
 
 
 
 
 
 
 
 

Resepi Bubur Jagung

Bahan-bahan: 
2 tongkol jagung manis mentah (dihiris nipis)
30gm sagu (basuh dan tos)
Secubit garam
100ml santan pekat
1.5 liter air (campur bersama santan)
15 gm gula merah
30gm  gula pasir
 
Cara memasak:
 
1. Basuh sagu dan tos. Pastikan sagu dibasuh sekali saja dan elakkan dari merendam sagu itu.
2. Masukkan jagung yang telah dihiris ke dalam periuk.
3. Masukkan santan pekat yang dicampur dengan air dan garam ke dalam periuk. Masak atas api sederhana sambil dikacau sehingga mendidih.
4. Setelah itu, masukkan sagu, gula merah, dan gula pasir. Kacau lagi sehingga sagu bertukar jernih
 
 
 
Mama Twin
 






Tiada ulasan:

Catat Ulasan