Ahad, 4 Oktober 2015

Airtangan: Resepi Bihun Bakso

BIHUN BAKSO

Sup

3 biji bawang merah dihiris
3 ulas bawang putih *
1/2 inci halia *
1 sudu kecil lada sulah biji *
1 batang serai diketuk
1 sudu besar pati daging / pati ayam
sedikit serbuk lada sulah
garam

Cara-cara
Tumbuk bahan bertanda *. Panaskan minyak, tumis bawang merah hingga kekuningan. Masukkan bahan yg telah ditumbuk tadi, tumis hingga garing dan naik bau. Masukkan sekali serai. Masukkan air dan pati daging, serbuk lada sulah dan garam.

Bebola Daging

400g daging lembu hancur
1 sudu makan tepung gandum
2 sudu makan tepung ubi
1 biji putih telur
1/4 sudu teh serbuk lada sulah
1/4 sudu teh garam


Cara-Cara
Campurkan semua bahan. Ambil sedikit dan bulat2kan kecil. Rebus dengan air mendidih hingga terapung, angkat dan toskan

Untuk Hidangan

Bihun yang telah direbus
Kobis dihiris halus
Daun Sup
Daun Bawang
Bawang Goreng

Atur bihun, kobis dan bebola di dalam mangkuk. Tuang sup bakso panas. Tabur dengan bawang goreng, daun sup, daun bawang, cili tumbuk, sos tomato, dan juga kicap manis. Hidangkan.

 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan